top of page
 • Foto van schrijverPaul Tielemans

Hoe je zelf een foam roller kunt gebruiken om je spieren te masseren en te ontspannen

Heb je ooit last gehad van stijve, pijnlijke of gespannen spieren? Misschien na een lange dag werken, een zware training of een stressvolle situatie? Dan weet je hoe vervelend en belemmerend dat kan zijn voor je welzijn, je beweging en je prestaties. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om je spieren te masseren en te ontspannen, zonder dat je een afspraak hoeft te maken bij een masseur of fysiotherapeut. Het enige wat je nodig hebt is een foam roller en wat vrije ruimte. In deze blogpost leggen we je uit wat een foam roller is, wat de voordelen zijn van het gebruik ervan, en hoe je het kunt toepassen op verschillende delen van je lichaam.


Wat is een foam roller?

Een foam roller is een cilindervormig stuk schuim dat je kunt gebruiken om jezelf te masseren. Dit wordt ook wel self-myofascial release (SMR) genoemd, wat betekent dat je de spanning en de knopen in je spieren en het bindweefsel (fascia) eromheen losmaakt. Een foam roller werkt als een soort deegroller, die je over je spieren rolt om de doorbloeding, de zuurstoftoevoer, de flexibiliteit en de ontspanning te verbeteren. Een foam roller is een goedkoop, veelzijdig en makkelijk te gebruiken hulpmiddel dat je thuis, op kantoor of in de sportschool kunt gebruiken.
Wat zijn de voordelen van een foam roller?

Een foam roller kan je vele voordelen bieden, zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Het verlicht spierpijn, stijfheid en ontsteking. Een foam roller kan je helpen om de pijn en het ongemak te verminderen die je kunt ervaren na een intensieve activiteit, een verkeerde houding of een blessure. Door de druk die je uitoefent op je spieren, stimuleer je de zenuwreceptoren die de pijnperceptie verminderen en de endorfines verhogen, de natuurlijke pijnstillers en gelukshormonen van je lichaam.

 • Het verbetert je bewegingsbereik en je houding. Een foam roller kan je helpen om je spieren te verlengen, te versoepelen en te balanceren, waardoor je meer bewegingsvrijheid en een betere lichaamsuitlijning krijgt. Dit kan je prestaties verbeteren, je blessurerisico verlagen en je functioneren vergemakkelijken.

 • Het bevordert je herstel en je genezing. Een foam roller kan je helpen om je spieren sneller te laten herstellen en te repareren na een inspanning of een beschadiging. Door de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening te verhogen, versnel je het afvoeren van de afvalstoffen en het aanvoeren van de voedingsstoffen die je spieren nodig hebben om te herstellen en te groeien.

 • Het vermindert je stress en je spanning. Een foam roller kan je helpen om je stress en je spanning te verminderen, die zich vaak ophopen in je spieren en je bindweefsel. Door de spanning los te laten, bevorder je de ontspanning, de ademhaling, de slaap en het welzijn. Een foam roller kan ook je cortisolniveau verlagen, het stresshormoon dat ontsteking, pijn en ziekte kan veroorzaken.
Hoe gebruik je een foam roller?

Om een foam roller te gebruiken, heb je een stevige en vlakke ondergrond nodig, zoals een mat, een vloer of een bank. Je plaatst de foam roll

er onder het lichaamsdeel dat je wilt masseren, en je gebruikt je eigen lichaamsgewicht om de druk te regelen. Je rolt langzaam en gecontroleerd over de foam roller, en je pauzeert op de plekken waar je meer spanning of pijn voelt. Je ademt diep en rustig, en je probeert je spieren zo veel mogelijk te ontspannen. Je kunt de foam roller gebruiken voor verschillende spiergroepen, zoals je kuiten, je hamstrings, je quadriceps, je bilspieren, je rug, je nek en je schouders. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je dat kunt doen:

 • Kuiten. Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je. Plaats de foam roller onder je kuiten, en til je heupen op zodat je op de foam roller steunt. Rol langzaam van je enkels naar je knieën, en weer terug. Als je meer druk wilt uitoefenen, kun je je ene been over je andere leggen. Doe dit voor 30 seconden per been.

 • Hamstrings. Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je. Plaats de foam roller onder je hamstrings, net boven je knieën. Til je heupen op zodat je op de foam roller steunt. Rol langzaam van je knieën naar je heupen, en weer terug. Als je meer druk wilt uitoefenen, kun je je ene been over je andere leggen. Doe dit voor 30 seconden per been.

 • Quadriceps. Ga op de grond liggen op je buik. Plaats de foam roller onder je quadriceps, net boven je knieën. Steun op je ellebogen en je tenen. Rol langzaam van je knieën naar je heupen, en weer terug. Als je meer druk wilt uitoefenen, kun je je ene been over je andere leggen. Doe dit voor 30 seconden per been.

 • Bilspieren. Ga op de grond zitten met je benen gebogen voor je. Plaats de foam roller onder je rechterbil, en kruis je rechterbeen over je linker. Leun op je handen achter je. Rol langzaam over je rechterbil, en zoek naar de gevoelige plekken. Wissel van kant en doe hetzelfde voor je linkerbil. Doe dit voor 30 seconden per kant.

 • Rug. Ga op de grond liggen met je knieën gebogen en je voeten plat. Plaats de foam roller onder je onderrug, net boven je heupen. Kruis je armen over je borst. Til je heupen op zodat je op de foam roller steunt. Rol langzaam van je onderrug naar je bovenrug, en weer terug. Houd je hoofd en je nek in lijn met je ruggengraat. Doe dit voor 30 seconden.

 • Nek. Ga op de grond liggen met je knieën gebogen en je voeten plat. Plaats de foam roller onder je nek, net onder je schedel. Leg je handen achter je hoofd. Rol langzaam je hoofd van links naar rechts, en zoek naar de gevoelige plekken. Doe dit voor 30 seconden.

 • Schouders. Ga op de grond liggen met je knieën gebogen en je voeten plat. Plaats de foam roller onder je bovenrug, net onder je schouderbladen. Kruis je armen over je borst. Til je heupen op zodat je op de foam roller steunt. Rol langzaam van je bovenrug naar je nek, en weer terug. Houd je hoofd en je nek in lijn met je ruggengraat. Doe dit voor 30 seconden.

Tips en adviezen voor het gebruik van een foam roller

Een foam roller is een geweldig hulpmiddel om je spieren te masseren en te ontspannen, maar je moet wel weten hoe je het goed gebruikt. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen om het meeste uit je foam roller te halen:

 • Doe het regelmatig. Om de voordelen van een foam roller te ervaren, moet je het regelmatig gebruiken, bij voorkeur elke dag of om de dag. Je kunt het doen voor of na je training, of op elk moment dat je je spieren wilt losmaken of ontspannen. Het duurt maar een paar minuten per spiergroep, en je zult al snel het verschil merken.

 • Doe het langzaam en gecontroleerd. Om je spieren effectief te masseren, moet je langzaam en gecontroleerd over de foam roller rollen, en niet te snel of te hard. Je moet de tijd nemen om de gevoelige plekken te vinden en erop te pauzeren, zodat je de spanning kunt loslaten. Je moet ook je ademhaling synchroniseren met je beweging, en diep en rustig in- en uitademen.

 • Doe het niet te lang of te vaak. Hoewel een foam roller je kan helpen om je spieren te verlichten, kan het ook je spieren irriteren of beschadigen als je het te lang of te vaak doet. Je moet niet langer dan 30 seconden per spiergroep rollen, en niet meer dan twee keer per dag. Je moet ook niet rollen over een blessure, een ontsteking of een open wond, want dat kan de situatie verergeren.

 • Doe het niet op je botten of je gewrichten. Een foam roller is bedoeld om je spieren en je bindweefsel te masseren, niet je botten of je gewrichten. Je moet vermijden om te rollen over je knieën, je ellebogen, je heupen, je schouders, je nek of je hoofd, want dat kan pijnlijk of schadelijk zijn. Je moet ook niet te veel druk uitoefenen op je wervelkolom, want dat kan je zenuwen beknellen of je houding verstoren.

 • Doe het met de juiste foam roller. Er zijn verschillende soorten, maten, vormen en dichtheden van foam rollers, en je moet er een kiezen die past bij je behoeften en je voorkeuren. Over het algemeen geldt dat hoe harder en grover de foam roller is, hoe meer druk en intensiteit hij geeft. Als je een beginner bent, kun je beter beginnen met een zachtere en gladdere foam roller, en later overstappen naar een hardere en ruwere foam roller als je meer gewend bent.

Dit zijn enkele tips en adviezen om je te helpen om een foam roller te gebruiken om je spieren te masseren en te ontspannen. Een foam roller kan je vele voordelen bieden, zoals het verlichten van spierpijn, het verbeteren van je bewegingsbereik, het bevorderen van je herstel, het verminderen van je stress en het verbeteren van je welzijn. Probeer het zelf eens, en je zult al snel het verschil merken. Als je meer wilt weten over foam rollers, of als je een afspraak wilt maken voor een professionele massage, neem dan contact op met onze massagepraktijk.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page