top of page
 • Foto van schrijverPaul Tielemans

Massage bij acute en chronische pijn: wat is het verschil en hoe kan het je helpen?


Pijn is een onaangenaam gevoel dat iedereen wel eens ervaart. Het kan je waarschuwen voor een probleem in je lichaam, maar het kan ook je levenskwaliteit verminderen. Gelukkig bestaan er manieren om pijn te verlichten, en een daarvan is massage.

Massage is een behandeling waarbij een masseur of masseuse met zijn of haar handen druk uitoefent op je lichaam. Dit kan verschillende effecten hebben, zoals het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van de ontsteking, het ontspannen van de spieren, het voorkomen of verminderen van littekenweefsel, en het bevorderen van de ontspanning en het welzijn.


Maar niet alle pijn is hetzelfde, en daarom is ook niet elke massage geschikt voor elke soort pijn. Er zijn twee grote categorieën van pijn: acute pijn en chronische pijn. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen deze twee soorten pijn, en hoe massage je kan helpen bij beide.


Wat is acute pijn?

Acute pijn is pijn die plotseling en hevig ontstaat, en die meestal een duidelijke oorzaak heeft. Het is een signaal van je lichaam dat er iets mis is, en dat je actie moet ondernemen. Acute pijn duurt meestal niet langer dan zes maanden, en gaat weg als de onderliggende oorzaak geneest of behandeld wordt.

Enkele voorbeelden van acute pijn zijn:

 • Een gebroken been

 • Een snijwond

 • Een brandwond

 • Een kiespijn

 • Een bevalling

Acute pijn kan scherp, stekend, kloppend, brandend of zeurend aanvoelen, en kan zich in een specifiek gebied van je lichaam bevinden, of zich verspreiden naar andere delen. Acute pijn kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals zwelling, roodheid, warmte, koorts, misselijkheid, of duizeligheid.


Hoe kan massage helpen bij acute pijn?

Massage kan helpen bij acute pijn door de volgende mechanismen:

 • Het verbeteren van de bloedcirculatie en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de beschadigde weefsels, waardoor ze sneller kunnen herstellen.

 • Het verminderen van de ontsteking en de pijn door het afvoeren van afvalstoffen en het stimuleren van de afgifte van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

 • Het verhogen van de beweeglijkheid en de flexibiliteit van de spieren en de gewrichten, waardoor de stijfheid en de spanning worden verminderd en de mobiliteit en de prestaties worden verhoogd.

 • Het voorkomen of verminderen van littekenweefsel, dat de elasticiteit en de kracht van de weefsels kan verminderen en de kans op herhaling kan vergroten.

 • Het bevorderen van de ontspanning en het welzijn, waardoor de stress en de angst worden verminderd en het herstel wordt ondersteund.

Er zijn verschillende soorten massage die kunnen worden toegepast bij acute pijn, afhankelijk van het type, de ernst en de fase van de pijn. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren masseur of masseuse te kiezen, die de juiste techniek en druk kan gebruiken voor jouw situatie. Het is ook belangrijk om te weten dat massage niet altijd geschikt is voor acute pijn, vooral niet in de eerste uren of dagen na het ontstaan van de pijn.


In dat geval kun je beter de RICE-methode toepassen: rust, ijs, compressie en elevatie. Als de pijn minder wordt, kun je beginnen met een zachte en voorzichtige massage, en geleidelijk de intensiteit verhogen naarmate je herstelt.


Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden aanhoudt, en die geen duidelijke oorzaak heeft. Het is een aandoening van je zenuwstelsel, dat overgevoelig wordt voor pijn en andere prikkels. Chronische pijn kan je leven ernstig beïnvloeden, en leiden tot depressie, angst, slaapproblemen, vermoeidheid, en een verminderde levenskwaliteit.

Enkele voorbeelden van chronische pijn zijn:

 • Fibromyalgie

 • Artrose

 • Reuma

 • Migraine

 • Rugpijn

Chronische pijn kan dof, zeurend, brandend, schietend, of tintelend aanvoelen, en kan zich in een specifiek gebied van je lichaam bevinden, of zich verspreiden naar andere delen. Chronische pijn kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals gevoelloosheid, stijfheid, zwakte, of krampen.


Hoe kan massage helpen bij chronische pijn?

Massage kan helpen bij chronische pijn door de volgende mechanismen:


 • Het beïnvloeden van de pijnreceptoren en de pijnbanen in je zenuwstelsel, waardoor de pijngevoeligheid wordt verminderd en de pijnbeleving wordt veranderd.

 • Het stimuleren van de afgifte van endorfines, serotonine, en dopamine, de natuurlijke stoffen van het lichaam die pijn verminderen, stemming verbeteren, en ontspanning bevorderen.

 • Het verbeteren van de bloedcirculatie en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels, waardoor ze gezonder en sterker worden.

 • Het verhogen van de beweeglijkheid en de flexibiliteit van de spieren en de gewrichten, waardoor de stijfheid en de spanning worden verminderd en de mobiliteit en de prestaties worden verhoogd.

 • Het voorkomen of verminderen van littekenweefsel, dat de elasticiteit en de kracht van de weefsels kan verminderen en de pijn kan verergeren.

 • Het bevorderen van de ontspanning en het welzijn, waardoor de stress en de angst worden verminderd en het herstel wordt ondersteund.

Er zijn verschillende soorten massage die kunnen worden toegepast bij chronische pijn, afhankelijk van het type, de ernst en de locatie van de pijn. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren masseur of masseuse te kiezen, die de juiste techniek en druk kan gebruiken voor jouw situatie.


Het is ook belangrijk om te weten dat massage geen wondermiddel is voor chronische pijn, en dat het vaak moet worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals medicatie, fysiotherapie, psychologische begeleiding, of leefstijlveranderingen.


Als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact met me op. Ik ben een gediplomeerd en ervaren sportmassagetherapeut uit Oud-Heverlee, België.

Mijn specialiteit is pijnverlichting en sportmassage. Ik heb een Facebook en Instagram account waar je meer informatie en foto’s kunt vinden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en je te helpen bij je pijn. 😊

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page