top of page
 • Foto van schrijverPaul Tielemans

Waarom hydrateren zo belangrijk is voor je spieren en je gezondheid

Als je te weinig water drinkt, raak je gedehydreerd. Dit betekent dat je lichaam meer water verliest dan het opneemt. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor je spieren en je gezondheid, zoals:

Water is essentieel voor het leven, maar wist je dat het ook heel belangrijk is voor je spieren en je gezondheid? Water maakt ongeveer 60% van je lichaamsgewicht uit en speelt een cruciale rol in veel lichaamsfuncties. In deze blogpost leg ik je uit waarom hydrateren zo belangrijk is, vooral als je regelmatig sport of massage krijgt.


Wat doet water voor je spieren?

Water is het belangrijkste bestanddeel van je spieren, die voor ongeveer 75% uit water bestaan. Water zorgt voor het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar je spieren en voert afvalstoffen en melkzuur af. Dit helpt je spieren om optimaal te functioneren, te herstellen en te groeien.

Water helpt ook om je spieren soepel en elastisch te houden, wat de kans op blessures en krampen vermindert. Bovendien helpt water om je gewrichten te smeren en te beschermen, wat ook belangrijk is voor je bewegingsvrijheid en comfort.


Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt?

Als je te weinig water drinkt, raak je gedehydrateerd. Dit betekent dat je lichaam meer water verliest dan het opneemt. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor je spieren en je gezondheid, zoals:

 • Verminderde spierkracht en uithoudingsvermogen. Als je spieren niet genoeg water hebben, kunnen ze niet goed samentrekken en ontspannen. Dit leidt tot vermoeidheid, zwakte en verminderde prestaties.

 • Verhoogde spierpijn en stijfheid. Als je spieren niet genoeg water hebben, kunnen ze niet goed afvalstoffen en melkzuur afvoeren. Dit leidt tot ophoping van deze stoffen in je spieren, wat pijn, ontsteking en stijfheid veroorzaakt.

 • Verhoogde kans op blessures en krampen. Als je spieren niet genoeg water hebben, verliezen ze hun elasticiteit en flexibiliteit. Dit maakt ze meer vatbaar voor scheuren, verrekkingen en krampen.

 • Verhoogde bloeddruk en hartslag. Als je lichaam niet genoeg water heeft, moet je hart harder werken om bloed door je lichaam te pompen. Dit verhoogt je bloeddruk en hartslag, wat je cardiovasculaire systeem belast.

 • Verminderde concentratie en stemming. Als je hersenen niet genoeg water hebben, kunnen ze niet goed functioneren. Dit leidt tot hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, prikkelbaarheid en depressie.


Hoeveel water moet je drinken per dag?

Hoeveel water je per dag moet drinken, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je gewicht, je activiteitsniveau, het klimaat en je gezondheidstoestand. Een algemene richtlijn is om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, wat overeenkomt met ongeveer 7 tot 10 glazen. Je kunt ook naar je lichaam luisteren en drinken als je dorst hebt.

Als je veel sport of massage krijgt, heb je meer water nodig om je vochtverlies te compenseren. Een goede manier om te weten of je genoeg drinkt, is om naar de kleur van je urine te kijken. Als je urine lichtgeel of helder is, ben je goed gehydrateerd. Als je urine donkergeel of bruin is, ben je uitgedroogd en moet je meer drinken.


Hoe kun je meer water drinken?

Sommige mensen vinden het moeilijk om genoeg water te drinken, omdat ze het vergeten, het niet lekker vinden of het niet gewend zijn. Hier zijn enkele tips om meer water te drinken:

 • Zet een herbruikbare waterfles op je bureau, in je tas of in je auto en vul hem regelmatig bij.

 • Drink een glas water bij elke maaltijd en elk tussendoortje. Dit helpt ook om je maag te vullen en je eetlust te verminderen.

 • Voeg wat smaak toe aan je water met een schijfje citroen, limoen, komkommer, munt of ander fruit. Dit maakt je water lekkerder en verfrissender.

 • Drink kruidenthee, bouillon of soep als alternatief voor water. Deze dranken bevatten ook water en kunnen je hydrateren en verwarmen.

 • Drink water voor, tijdens en na het sporten of het krijgen van een massage. Dit helpt om je vochtverlies aan te vullen en je spieren te herstellen.

Conclusie

Water is een essentiële vloeistof voor je spieren en je gezondheid. Het zorgt voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen, het houdt je spieren soepel en sterk, het beschermt je gewrichten, het reguleert je bloeddruk en hartslag, het verbetert je concentratie en stemming en het helpt je af te vallen. Door genoeg water te drinken, kun je je lichaam optimaal laten functioneren en je welzijn verbeteren.


Als je regelmatig sport of massage krijgt, is het nog belangrijker om goed te hydrateren. Dit helpt om je vochtverlies te compenseren, je spieren te herstellen en je prestaties te verbeteren.


Wil je meer weten over het belang van hydrateren of over onze massagebehandelingen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak. We helpen je graag om je spieren en je gezondheid te verzorgen.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page