top of page
 • Foto van schrijverPaul Tielemans

Waarom wandelstokken gebruiken


Wandelen is een heerlijke activiteit die goed is voor je lichaam en je geest. Het helpt je om je spieren te versterken, je hart en je longen te trainen, je gewicht te beheersen, je stemming te verbeteren, en nog veel meer. Maar wat als je je wandelingen nog leuker, makkelijker, en gezonder wilt maken? Dan zijn wandelstokken misschien iets voor jou.


Wandelstokken zijn stokken die je in je handen houdt als je wandelt, en die je gebruikt om je af te zetten, je evenwicht te bewaren, en je lichaam te ondersteunen. Wandelstokken zijn er in verschillende soorten en maten, en je kunt ze aanpassen aan je lengte, je terrein, en je voorkeur. Wandelstokken worden ook wel Nordic walking poles, trekking poles, of hiking poles genoemd, afhankelijk van de stijl en het gebruik.


Wandelstokken hebben verschillende voordelen, zoals:

 • Ze verbeteren je houding, waardoor je rechter op loopt en beter kunt ademen.

 • Ze verhogen je snelheid.

 • Ze bieden extra stabiliteit.

 • Ze verminderen de vermoeidheid en verbeteren het uithoudingsvermogen.

 • Ze verbranden meer calorieën door je bovenlichaam te betrekken bij je wandeling.

 • Ze versterken de spieren die je rug ondersteunen.

 • Ze voorkomen en verminderen de pijn en de ontsteking, vooral in je knieën, enkels, heupen, en schouders.

Wandelstokken zijn dus zeer nuttig voor wandelaars van alle leeftijden, of je nu een beginner of een gevorderde bent, korte of lange afstand loopt of op een vlakke of een heuvelachtige weg loopt. Wandelstokken kunnen je wandelplezier en -prestaties verhogen, en je gezondheid en -fitheid verbeteren.


Maar misschien denk je dat wandelstokken alleen voor oude of zwakke mensen zijn, of dat je je ervoor moet schamen om ze te gebruiken. Dat is helemaal niet waar. Wandelstokken zijn voor iedereen die van wandelen houdt, en die zijn of haar wandelingen naar een hoger niveau wil tillen. Wandelstokken zijn geen teken van zwakte, maar van kracht. Wandelstokken zijn geen modefout, maar een slimme keuze. Wandelstokken zijn geen last, maar een lust.Hoe kun je wandelstokken gebruiken?

Als je wandelstokken wilt gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten, zoals:

 • Kies de juiste wandelstokken voor jou. Er zijn verschillende soorten wandelstokken, die verschillen in lengte, gewicht, materiaal, handvat, polsband, punt, en verstelbaarheid. Je kunt het beste wandelstokken kiezen die passen bij je lengte, je terrein, en je voorkeur. Een goede vuistregel is dat je elleboog ongeveer 90 graden moet zijn als je de wandelstok vasthoudt en de punt op de grond staat. Je kunt ook wandelstokken kiezen die je kunt verstellen, zodat je ze kunt aanpassen aan de omstandigheden.

 • Gebruik de juiste techniek. Als je wandelstokken gebruikt, houd je er een in elke hand met behulp van het handvat en de polsband. Je plaatst de wandelstok een beetje voor je, en je duwt je er vanaf met je hand. Je beweegt je wandelstokken in tegengestelde richting van je voeten, dus als je je linkerbeen naar voren zet, zet je je rechterarm naar voren, en andersom. Je houdt je wandelstokken een beetje schuin, met het handvat verder naar voren dan de punt, zodat je meer kracht kunt zetten. Je houdt je wandelstokken niet te ver of te dicht bij je lichaam, maar op een comfortabele afstand.

 • Zorg voor je wandelstokken. Als je wandelstokken hebt, moet je ze goed onderhouden, zodat ze lang meegaan en goed werken. Je moet je wandelstokken regelmatig schoonmaken, vooral de punten, die vuil kunnen worden. Je moet je wandelstokken ook regelmatig controleren op beschadigingen, zoals scheuren, deuken, of losse onderdelen. Je moet je wandelstokken ook goed opbergen, bij voorkeur in een droge en koele ruimte, en niet in de zon of in de regen.


Als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact met me op. Ik ben een gediplomeerd en ervaren sportmassagetherapeut uit Oud-Heverlee, België. Mijn specialiteit is pijnverlichting en sportmassage. Ik heb een Facebook en Instagram account waar je meer informatie en foto’s kunt vinden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en je te helpen bij je wandelplezier. 😊

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page