top of page
 • Foto van schrijverPaul Tielemans

Massage bij pijnlijke pezen en gewrichten


Pezen en gewrichten zijn essentiële onderdelen van ons bewegingsapparaat. Ze verbinden onze spieren met onze botten, en ze zorgen voor stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit. Maar pezen en gewrichten zijn ook kwetsbaar voor blessures, ontstekingen en slijtage, die kunnen leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen. Gelukkig is er een natuurlijke en effectieve manier om je pezen en gewrichten te verzorgen, te herstellen en te beschermen: massage. In deze blogpost leggen we je uit wat pezen en gewrichten zijn, wat de oorzaken en de gevolgen zijn van pijn in pezen en gewrichten, en hoe massage je kan helpen om je pezen en gewrichten te verzorgen.


Wat zijn pezen en gewrichten?

Pezen zijn sterke, vezelige banden die onze spieren aan onze botten hechten. Ze bestaan voornamelijk uit collageen, een eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Pezen zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van de kracht die onze spieren genereren naar onze botten, waardoor we kunnen bewegen. Pezen zijn ook betrokken bij het reguleren van de spierspanning en het aanpassen van de spierlengte.

Gewrichten zijn de plaatsen waar twee of meer botten samenkomen. Ze bestaan uit verschillende structuren, zoals kraakbeen, synoviaal vocht, ligamenten, kapsels en slijmbeurzen. Kraakbeen is een glad, rubberachtig weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en beschermt. Synoviaal vocht is een stroperige vloeistof die het gewricht smeert en voedt. Ligamenten zijn sterke, elastische banden die de botten bij elkaar houden en het gewricht stabiliseren. Kapsels zijn dunne, vezelige membranen die het gewricht omhullen en isoleren. Slijmbeurzen zijn kleine, met vloeistof gevulde zakjes die wrijving en druk tussen het gewricht en de omliggende weefsels verminderen. Gewrichten zijn verantwoordelijk voor het mogelijk maken van verschillende soorten bewegingen, zoals buigen, strekken, draaien en glijden.


Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van pijn in pezen en gewrichten?

Pijn in pezen en gewrichten kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Overbelasting. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in pezen en gewrichten, vooral bij sporters, mensen met fysiek zwaar werk of mensen die plotseling hun activiteitenniveau verhogen. Overbelasting betekent dat de pezen of de gewrichten meer belast worden dan ze aankunnen, waardoor ze beschadigd, ontstoken of geïrriteerd raken. Voorbeelden van overbelasting zijn te veel, te lang, te snel of te intensief trainen, of herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren. Overbelasting kan leiden tot acute of chronische aandoeningen, zoals tendinitis, tendinose, bursitis, artrose of artritis.

 • Trauma. Dit is een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn in pezen en gewrichten, vooral bij mensen die een ongeluk, een val, een stoot of een verdraaiing hebben gehad. Trauma betekent dat de pezen of de gewrichten plotseling een grote kracht of een grote beweging ondergaan, waardoor ze gescheurd, gekneusd of ontwricht raken. Voorbeelden van trauma zijn een spierscheur, een peesruptuur, een ligamentverrekking, een gewrichtsontwrichting of een botbreuk. Trauma kan leiden tot acute of chronische aandoeningen, zoals hematoom, littekenweefsel, instabiliteit, artrose of artritis.

 • Ziekte. Dit is een minder vaak voorkomende, maar soms ernstige oorzaak van pijn in pezen en gewrichten, vooral bij mensen die een infectie, een auto-immuunziekte of een stofwisselingsstoornis hebben. Ziekte betekent dat de pezen of de gewrichten aangetast worden door een micro-organisme, een ontregeld immuunsysteem of een verstoorde hormoonbalans, waardoor ze ontstoken, gezwollen of vervormd raken. Voorbeelden van ziekte zijn een bacteriële of virale infectie, reumatoïde artritis, jicht of diabetes. Ziekte kan leiden tot acute of chronische aandoeningen, zoals abces, sepsis, synovitis, artrose of artritis.

Pijn in pezen en gewrichten kan verschillende gevolgen hebben, zoals:

 • Beperking. Dit is een van de meest hinderlijke gevolgen van pijn in pezen en gewrichten, omdat het je vermogen om te bewegen, te functioneren en te genieten van het leven beïnvloedt. Beperking betekent dat de pezen of de gewrichten minder soepel, minder sterk of minder stabiel worden, waardoor je minder bewegingsvrijheid, minder kracht of minder balans hebt. Voorbeelden van beperking zijn een verminderde flexibiliteit, een verminderde spiermassa, een verminderde coördinatie of een verminderde mobiliteit. Beperking kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, een verminderde zelfstandigheid, een verminderde productiviteit of een verminderde tevredenheid.

 • Compensatie. Dit is een ander veelvoorkomend gevolg van pijn in pezen en gewrichten, omdat het je manier van bewegen, je houding en je balans verandert. Compensatie betekent dat je andere spieren, pezen of gewrichten meer gaat gebruiken om de pijnlijke of beschadigde pezen of gewrichten te ontlasten, waardoor je een onnatuurlijke of ongelijke belasting creëert. Voorbeelden van compensatie zijn een veranderde looppatroon, een veranderde lichaamshouding, een veranderde gewichtsverdeling of een veranderde bewegingsstrategie. Compensatie kan leiden tot een verhoogd risico op blessures, een verergering van de pijn, een verstoring van de lichaamsbalans of een verlies van de lichaamsbewustzijn.

 • Ontsteking. Dit is een van de meest schadelijke gevolgen van pijn in pezen en gewrichten, omdat het je gezondheid en je welzijn aantast. Ontsteking betekent dat de pezen of de gewrichten rood, warm, gezwollen of pijnlijk worden, als reactie op een beschadiging, een infectie of een ziekte. Ontsteking is een natuurlijk en nuttig proces dat bedoeld is om de genezing te bevorderen, maar als het te lang of te hevig aanhoudt, kan het juist schadelijk zijn. Voorbeelden van ontsteking zijn een verhoogde bloedtoevoer, een verhoogde vochtophoping, een verhoogde immuunactiviteit of een verhoogde pijngevoeligheid. Ontsteking kan leiden tot een vertraagde genezing, een verslechterde functie, een verlaagde immuniteit of een verlaagde stemming.

Hoe kan massage je helpen om je pezen en gewrichten te verzorgen?

Massage is een van de oudste en meest natuurlijke vormen van therapie die je kan helpen om je pezen en gewrichten te verzorgen, te herstellen en te beschermen. Massage is het toepassen van druk, wrijving, kneden, rekking of vibratie op de huid, de spieren, de pezen, de gewrichten en de andere weefsels van het lichaam, met als doel het verbeteren van de gezondheid, de functie en het welzijn. Massage kan verschillende voordelen bieden voor je pezen en gewrichten, zoals:

 • Het verbetert de doorbloeding en de zuurstofvoorziening. Massage kan de bloedvaten verwijden, de bloedstroom stimuleren en de zuurstoftoevoer verhogen naar de pezen en de gewrichten, waardoor ze meer voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Dit helpt om de pezen en de gewrichten te ontspannen, de afvalstoffen af te voeren, de genezing te bevorderen en de pijn te verminderen .

 • Het vermindert de ontsteking en de zwelling. Massage kan de ontstekingsreactie moduleren, de immuunactiviteit reguleren en de vochtophoping verminderen in de pezen en de gewrichten, waardoor ze minder rood, warm, gezwollen of pijnlijk worden. Dit helpt om de pezen en de gewrichten te beschermen, de genezing te versnellen, de pijn te verlichten en de functie te herstellen .

 • Het verbetert de flexibiliteit en de mobiliteit. Massage kan de spieren, de pezen en de fascia verlengen, versoepelen en balanceren, waardoor ze meer bewegingsvrijheid en een betere lichaamsuitlijning krijgen. Dit helpt om de pezen en de gewrichten te ondersteunen, de houding en de lichaamsmechanica te optimaliseren, de bewegingsvrijheid en de flexibiliteit te vergroten en de beperkingen te verminderen .

 • Het verhoogt de pijnbestrijdingsvermogen en het welzijn. Massage kan de zenuwreceptoren stimuleren, de pijnperceptie verminderen en de endorfines verhogen, de natuurlijke pijnstillers en gelukshormonen van het lichaam. Dit helpt om de pezen en de gewrichten te kalmeren, de pijnervaring te veranderen, de pijncontrole te vergroten en de pijnacceptatie te verhogen. Massage kan ook de stress, de spanning en de vermoeidheid verminderen, de ademhaling en de slaap verbeteren, de stemming en het geluksgevoel verhogen en het welzijn en de tevredenheid verhogen .

Dit zijn enkele van de voordelen die massage kan bieden voor je pezen en gewrichten. Massage kan je helpen om je pezen en gewrichten te verzorgen, te herstellen en te beschermen, door de doorbloeding, de zuurstofvoorziening, de flexibiliteit, de mobiliteit, de pijnbestrijdingsvermogen en het welzijn te verbeteren. Massage kan je helpen om je pezen en gewrichten gezond, sterk en soepel te houden, zodat je optimaal kunt bewegen, functioneren en genieten van het leven.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page