top of page
  • Foto van schrijverPaul Tielemans

Hoe massage je immuunsysteem kan versterken, vooral in de winter.


De winter is een tijd van kou, duisternis en ziekte. Veel mensen krijgen last van verkoudheid, griep, keelpijn of andere infecties. Dit komt omdat ons immuunsysteem, dat ons beschermt tegen ziekteverwekkers, minder goed werkt in de winter. Ons immuunsysteem wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, zoals de temperatuur, het licht, de voeding, de slaap, de stress en de beweging. Als deze factoren ongunstig zijn, kan ons immuunsysteem verzwakken en kunnen we sneller en vaker ziek worden.


Gelukkig zijn er manieren om ons immuunsysteem te versterken, ook in de winter. Een van deze manieren is massage. Massage is een van de oudste therapieën die er bestaan. Het is niet alleen een aangename manier om te ontspannen, maar ook een effectieve manier om onze gezondheid te verbeteren. Massage kan namelijk ons immuunsysteem beïnvloeden op verschillende niveaus, zowel lichamelijk als geestelijk. In deze blogpost leggen we uit hoe massage ons immuunsysteem kan versterken, vooral in de winter.


Massage stimuleert de bloedcirculatie en de lymfestroom

Een van de belangrijkste effecten van massage is dat het de bloedcirculatie en de lymfestroom stimuleert. Dit zijn twee essentiële systemen voor ons immuunsysteem. Het bloed zorgt voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar onze cellen, en het afvoeren van afvalstoffen en koolstofdioxide. Het lymfe zorgt voor het transport van witte bloedcellen, die onze belangrijkste verdedigers zijn tegen ziekteverwekkers. Door massage worden deze systemen geactiveerd en verbeterd, waardoor ons immuunsysteem beter kan functioneren.


Een studie uit 2010 toonde aan dat een enkele sessie van Zweedse massage al een positief effect had op het bloed en het lymfe. De deelnemers aan de studie hadden na de massage een verhoogd aantal lymfocyten, een type witte bloedcellen dat verantwoordelijk is voor de immuunrespons. Ze hadden ook een verlaagd niveau van cortisol, een stresshormoon dat het immuunsysteem kan onderdrukken. Bovendien hadden ze een verlaagd niveau van cytokines, ontstekingsstoffen die het immuunsysteem kunnen verstoren1.


Massage verlaagt de stress en de angst

Een ander effect van massage is dat het de stress en de angst verlaagt. Stress en angst zijn twee veelvoorkomende problemen in onze moderne samenleving, vooral in de winter. Stress en angst kunnen ons immuunsysteem negatief beïnvloeden, omdat ze de aanmaak van cortisol en adrenaline verhogen. Deze hormonen kunnen ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we vatbaarder worden voor infecties. Stress en angst kunnen ook onze slaap, onze eetlust, onze stemming en ons gedrag verstoren, wat ook een impact kan hebben op ons immuunsysteem.


Massage kan ons helpen om stress en angst te verminderen, omdat het ons zenuwstelsel kalmeert en onze hormoonbalans herstelt. Massage vermindert de aanmaak van cortisol en adrenaline, en verhoogt de aanmaak van endorfine en oxytocine. Deze hormonen kunnen ons immuunsysteem versterken, waardoor we meer weerstand hebben tegen ziekteverwekkers. Endorfine en oxytocine kunnen ook ons gevoel van welzijn, geluk en verbondenheid verhogen, wat ook goed is voor onze gezondheid.


Een studie uit 2012 toonde aan dat massage de stress en de angst verminderde bij vrouwen die borstkanker hadden. De deelnemers aan de studie kregen drie keer per week een massage van 30 minuten gedurende vijf weken. Na de massage rapporteerden ze een significante afname van hun stress- en angstniveaus, vergeleken met een controlegroep die geen massage kreeg. Ze hadden ook een verhoogd aantal natuurlijke killercellen, een type witte bloedcellen dat tumorcellen en viruscellen kan vernietigen2.


Massage verbetert de slaap, de stemming en immuunsysteem

Een derde effect van massage is dat het de slaap en de stemming verbetert. Slaap en stemming zijn twee belangrijke factoren voor ons immuunsysteem. Slaap is de tijd waarin ons lichaam en onze geest zich herstellen en regenereren. Slaap is ook de tijd waarin ons immuunsysteem zich oplaadt en zich voorbereidt op de volgende dag. Als we niet genoeg of niet goed slapen, kan ons immuunsysteem verzwakken en kunnen we meer vatbaar worden voor ziektes. Stemming is de manier waarop we ons voelen en hoe we naar de wereld kijken. Stemming kan ons immuunsysteem beïnvloeden, omdat het onze hormonen, onze neurotransmitters en onze immuuncellen kan beïnvloeden. Als we een positieve stemming hebben, kan ons immuunsysteem sterker worden en kunnen we beter omgaan met ziektes. Als we een negatieve stemming hebben, kan ons immuunsysteem zwakker worden en kunnen we meer last hebben van ziektes.Massage kan ons helpen om beter te slapen en onze stemming te verbeteren, omdat het onze hersenactiviteit en onze hersenchemie beïnvloedt. Massage kan ons helpen om sneller in slaap te vallen, langer te slapen en dieper te slapen. Dit komt omdat massage de aanmaak van melatonine bevordert, een hormoon dat onze slaapcyclus reguleert. Massage kan ook onze stemming verbeteren, omdat het de aanmaak van serotonine en dopamine bevordert, twee neurotransmitters die ons gevoel van geluk, plezier en motivatie verhogen.


Een studie uit 2014 toonde aan dat massage de slaap en de stemming verbeterde bij mensen die chronische pijn hadden. De deelnemers aan de studie kregen twee keer per week een massage van 60 minuten gedurende vier weken. Na de massage rapporteerden ze een significante verbetering van hun slaapkwaliteit, hun pijnintensiteit en hun depressieniveau, vergeleken met een controlegroep die geen massage kreeg. Ze hadden ook een verlaagd niveau van interleukine-6, een ontstekingsstof die het immuunsysteem kan aantasten3.


Conclusie

Massage is een van de beste manieren om ons immuunsysteem te versterken, vooral in de winter. Massage kan ons immuunsysteem beïnvloeden op verschillende niveaus, zowel lichamelijk als geestelijk. Massage kan de bloedcirculatie en de lymfestroom stimuleren, de stress en de angst verlagen, de slaap en de stemming verbeteren, en nog veel meer. Door regelmatig een massage te krijgen, kunnen we ons lichaam en onze geest optimaal laten functioneren en ons welzijn verbeteren.


Bij onze massagepraktijk bieden we je graag een professionele en persoonlijke massage aan, afgestemd op jouw behoeften en wensen. Of je nu een ontspanningsmassage, een sportmassage, een therapeutische massage of een andere soort massage wilt, wij kunnen je helpen om je immuunsysteem te versterken en je gezondheid te bevorderen.


Wil je meer weten over hoe massage je immuunsysteem kan versterken, vooral in de winter, of over onze massagebehandelingen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page