top of page
  • Foto van schrijverPaul Tielemans

Massage bij rugpijn


Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, overbelasting, verkeerde houding, blessures, ziektes of veroudering. Rugpijn kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden en leiden tot verminderde mobiliteit, slaapproblemen, depressie of angst.


Massage is een van de mogelijke behandelingen voor rugklachten. Massage is een vorm van manuele therapie waarbij de spieren, pezen, bindweefsel en gewrichten worden gestimuleerd door druk, wrijving, kneden, rekken of vibreren. Massage kan verschillende voordelen hebben voor mensen met rugklachten, zoals:

  • Het verbeteren van de bloedcirculatie, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels wordt verhoogd en de afvoer van afvalstoffen wordt bevorderd.

  • Het verminderen van de spierspanning, waardoor de spieren meer ontspannen, soepel en flexibel worden en de pijn wordt verlicht.

  • Het stimuleren van de afgifte van endorfine, een natuurlijke pijnstiller en stemmingsverbeteraar die het gevoel van welzijn verhoogt.

  • Het verminderen van de ontsteking, waardoor de zwelling, roodheid en warmte in het getroffen gebied wordt verminderd en het genezingsproces wordt versneld.

  • Het verbeteren van de houding, waardoor de wervelkolom meer in balans wordt gebracht en de druk op de zenuwen wordt verminderd.

  • Het verhogen van het bewustzijn van het lichaam, waardoor de persoon meer aandacht besteedt aan de signalen van het lichaam en de oorzaken van de rugklachten kan identificeren en aanpakken.


Massage bij rugklachten kan een effectieve en veilige manier zijn om de pijn te verlichten en het welzijn te verbeteren, mits het correct en professioneel wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren massagetherapeut te raadplegen die de juiste massagevorm en -techniek kan kiezen en aanpassen aan de individuele behoeften en voorkeuren van de persoon.


Het is ook belangrijk om de massagetherapeut op de hoogte te stellen van eventuele medische aandoeningen, allergieën, zwangerschap of medicatiegebruik die van invloed kunnen zijn op de massage. Bovendien is het raadzaam om de massage te combineren met andere maatregelen, zoals oefeningen, stretching, warmte- of koudetherapie, ontspanningstechnieken of pijnstillers, om het beste resultaat te bereiken.


Het kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere zorg en een natuurlijke en aangename manier zijn om de pijn te bestrijden en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is echter geen wondermiddel en het kan niet alle oorzaken van rugklachten oplossen. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van de rugklachten te achterhalen en deze zo mogelijk te behandelen of te voorkomen. Dit kan betekenen dat men de levensstijl, de werkomgeving, de slaapgewoonten, de voeding, de stressniveaus of de houding moet veranderen om de rug gezond en sterk te houden.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page