top of page
  • Foto van schrijverPaul Tielemans

Spierpijn, wat is het en hoe te verzachten


Spierpijn is een onderdeel van musculoskeletale pijn. Dit omvat alle pijn die je voelt in je spieren, beenderen, ligamenten, pezen en gewrichten. Musculoskeletale pijn kan plots optreden, geleidelijk aan ontstaan of zelfs chronisch worden.

Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit kan gebeuren als je spieren worden belast of als je ze gebruikt op een manier die ze niet gewend zijn. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met stijfheid, zwelling en gevoeligheid.


Wat zijn de oorzaken van spierpijn?

Musculoskeletale pijn is een veelvoorkomende klacht en heeft verschillende oorzaken. Je herkent vast wel de typische spierpijn door overbelasting na zwaar werk of een intense sportsessie. Andere oorzaken van spierpijn zijn een ongeval of een verkeerde houding bijvoorbeeld door veel zittend of repetitief werk. Soms is die spierpijn gelinkt aan een aandoening. Denk maar aan reuma of artrose. Spierpijn kan ook opduiken bij bepaalde infecties zoals griep of als bijwerking van sommige geneesmiddelen. Ook bepaalde spierziekten kunnen aan de basis liggen van spierpijn.


Hoe kun je spierpijn aanpakken?

Als je last hebt van spierpijn, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten. Hier zijn enkele tips:

  1. Rust: Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren voldoende rust te gunnen. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en neem de tijd om te herstellen.

  2. Warmte: Warmte kan helpen om de bloedstroom naar de spieren te verhogen en de pijn te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen of een warme kruik gebruiken.

  3. Koude: Koude kan helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een ijszak gebruiken of een koud kompres op de pijnlijke plek leggen.

  4. Massage: Massage kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom naar de spieren te verhogen. Het kan ook helpen om de pijn te verlichten en de flexibiliteit te verbeteren.

  5. Pijnstillers: Als de pijn ernstig is, kun je overwegen om pijnstillers te nemen. Overleg wel altijd eerst met je huisarts voordat je medicijnen gebruikt.

  6. Rekoefeningen: Rekoefeningen kunnen helpen om de spieren te ontspannen en de flexibiliteit te verbeteren. Zorg er wel voor dat je de oefeningen rustig en voorzichtig uitvoert om verdere schade te voorkomen.

  7. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan spierpijn verergeren.

Conclusie

Spierpijn is een veelvoorkomende klacht die kan worden veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde houding, een ongeval of een aandoening. Gelukkig zijn er verschillende manieren om spierpijn te behandelen en te voorkomen. Door voldoende rust te nemen, warmte of koude te gebruiken, massage te krijgen, rekoefeningen te doen en voldoende water te drinken, kun je de pijn verlichten.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page